Gépi vagy kézi sí szerviz?

Gépi csiszolással jelentős a csiszoláskor felmerülő talp veszteség, ami csökkenti a drága lécek élettartamát. A kézi javítás hosszabb élettartamot garantál a lécnek és jobban igazodik az igényekhez. A magyarországi csiszológépek nem képesek az alpesi síeléshez a kantni élének pontos beállítására, ami az irányíthatóságot rendkívüli mértékben befolyásolja, az ügyfél egy “lapra” csiszolt lécet kap vissza.
A kézi élezéskor csak a szükséges mértékben és a megfelelő eljárással történik a léc élezése.
A gépi waxolás nem képes a régi waxot eltávolítani, így az új wax nem jut be a léc pórusaiba, ezáltal a felvitt új wax réteg csak egy felületi kenést biztosít, ami gyorsabban kopik, ezáltal a léc lassulásához vezet, pár lesiklás után is.
A kézi meleg waxolás aprólékosan kitisztítja a síléc pórusait és feltölti a szükséges új wax mennyiséggel. Egy pár síléc felújításának időtartama kézi megmunkálással, kb. 1-1,5 órát vesz igénybe, speciális anyagokkal, célszerszámokkal. A kézi javításhoz nagy rutin, profi szerszámok és szakértelem szükséges. Az otthoni javítással csínján kell bánni, mert egy mozdulattal véglegesen tönkre lehet tenni a sílécet.

 

Györe Kerékpáristálló

Kategória: Aktuális