Ajánlott (túra)felszerelés 2. – Egyebek

Rögtön az elején szólok az EÜ-csomagról. Ebbe természetesen bekerül minden, ami a tisztálkodással kapcsolatos: fogkefe, fogkrém, tusfürdő (szappan, esetleg célszerű háziszappant vinni, patakban mosakodás esetén kevésbé környezetkárosító), borotva, borotvahab (bár ehelyett is szappant használok) és esetleg körömvágó alkalmatosság is. Ha a túra során tényleg szeretnénk tisztálkodni is (na jó, csak poénkodom), akkor törülközőt se felejtsünk el vinni. Néhány nedves törlőkendő vagy kézfertőtlenítő gél is jól jöhet. A lányok alaposabbak az ilyen jellegű felkészültségben (ráadásul nekik még másra is szükségük lehet), úgyhogy számukra nincs mondanivalóm, megoldják… (azaz csak egyvalami, csajok: a fürdőkádat és a sminkkészletet hagyjátok otthon!)

A csomagból nem szabad hiányoznia egy-két gyógyszernek sem (fájdalom- és lázcsillapító, valamilyen bevált csodaszer hasmenésre), egy kevés kötszer és sebfertőtlenítő (Betadin), ragtapasz is szükséges lehet. Nagyon fontos naptejet vinni, mert különben ropogósra sülsz! Ha meg megtörténik a baj, valamilyen hidratáló kenőcs enyhítheti a szenvedést. Valaki visz rovarriasztót és rovarcsípésre való szereket is, de én soha nem tartok magamnál ilyesmit. Ami viszont fontos: izomlazító sportkenőcs, esetleg ízületi fájdalomra való krém.

Ha nem is tíz tekercs, de valamennyi WC-papír nem árt, ha van a táskák valamelyikében, ráadásul nem túl mélyen…

Ez így soknak tűnik, de nem az! Ha kell, akkor tényleg kell!

A növények csodálatos élőlények. A napfény energiájának segítségével képesek saját testüket felépíteni, táplálkozni. A kerékpáros akármennyire is kilóg a közönséges emberek sorából, azért még nem tart itt. Nem csak arra gondolok, hogy legyen nálad kaja, hanem egy-két felszerelésre is szükség lehet. Én mindig viszek magammal egy kis gázfőzőt a megfelelő mennyiségű palackkal (soha nem volt több kettőnél) és egy kis edényt. Ezek az apró, de nagyon bevált holmik beszerezhetőek a jobb túraboltokban. Szokott lenni nálam egy kis fémbögre és egy „kanálgép” is (katonai étkészlet: kés, villa, kanál, konzervnyitó. Vannak túraváltozatok is). Akinek van kerete arra, hogy minden nap étteremben egyen, annak legfeljebb csak egy bicska jöhet szóba, de én még nem tartok ott. Pezsgőtabletta: egy-két dobozzal nem árt. Mindig viszek magammal.

markill.jpg

Edény, összecsukható gázfőzőfej és palackok. Néhány napos túrákra bőven elég a legkisebb palack, a közepes méret már akár 3 hét – 1 hónap időtartamra is egy személynek. Ugyanennyi időre a legnagyobb palack két személyre is tökéletes.

Ha megtömted a túratáskáidat, akkor jön az, hogy a maradék helyre hörcsög módjára táplálékot kell deponálni. Jók a készételkonzervek, bár kissé nehezek. A zacskós tészták vízmentesek, így könnyűek. Az a jó, ha jut ebből is, abból is a változatosság miatt, de ne számíts arra, hogy néhány napnyi kajánál több el fog férni egyszerre.

A tábori alvás felszerelése:

Sátor, hálózsák, derékalj.

A sátor elég összetett kérdés. Elég sokféle létezik anyagra, szerkezetre, vízállóságra és színre egyaránt. Ha sokat akarsz vadkempingezni, nem árt a háttérbe olvadó zöld szín. Nem árt a strapabíró vázszerkezet sem, mert a nyári viharok – magashegységekben pláne – néha elég erősek is tudnak lenni. Ugyanezen oknál kifolyólag a vízállóság kérdése is fontos. Azonban a jóisten minden pénze kevés lehet, ha az ember valami igazán komolyat akarna venni. Szerintem ha még nincs sátrad, előbb nézz körbe. Az ár-érték arány a fontos, de törekedj arra, hogy azért minél könnyebb legyen!

(van egy-két fontos praktikám. mindent igyekszek feltölteni, csak még összeírom!)

sator1.jpg

Na jó, itt tényleg nem zöld a sátor. De Kelet-Törökország szeptemberre teljesen kiégett pusztaságain a zöld szín sem lenne kevésbé feltűnő!

Hálózsák: Nyári túrára mindig valami nagyon parányit viszek. Igaz, előfordulhat hajnali hideg a magashegységekben, de sarkvidéki viszonyokra nem kell számítani. A modern szintetikus hálózsákok már nem olyan nagyok és nehezek. A lényeg csak az, hogy ha már nem fér el az oldaltáskák valamelyikében, akkor is vízálló módon legyen elcsomagolva.

Derékalj: az egyszerű polifoamoktól a hipermodern önfelfújós derékaljakig számtalan megoldás létezik. Nem kell túl nagy és vastag egy nyári túrára. A lényeg, hogy elférjen.

Ha van jó kerékpáros világításod, akkor az beválhat “zseblámpának” is esténként. Emellé még egy kis fejlámpát is el lehet vinni, ha nagyon muszáj, de a fő cél ugye az össztömeg csökkentése…

A „lóápolás” eszközei:

Néhány szerszám kell csak, a modernebb gépeken nagyjából két-három különböző méret található a csavarokból. Ezek többnyire imbuszcsavarok, 4-es, 5-ös és 6-os méretű kulcsokkal kezelhetőek. Küllőkulcs fontos. Pumpa szintén! Egy kis tartalék olaj a lánc kenésére. Láncbontó nem feltétlenül kell, de ha igen, akkor nagyon… Valamint külsőleszedő és foltkészlet defektjavításhoz.

Tartalékok: 2 belső, néhány küllő. Fontos a tartalék fékpofa, hegyvidéken, különösen esős időjárásban nagyon kopnak. Ennél több tartalékcucc csak nagyon hosszú túrákra kell!

Ez így nagyon soknak tűnik? Íme:

2010_0804svajc-dolomitok10351.jpg

Útban a Bernina-hágóra

Na persze a pakolást is – mint mindent – gyakorolni kell!

Forrás: http://passo.hupont.hu/11/turafelszereles-2

Kategória: Hasznos, Tudástár Címke: ,