Síszervíz árlista és hasznos információk

SÍ SZERVIZ, KÉZI MEGMUNKÁLÁSSAL

 

Gépi vagy kézi ?:

Gépi csiszolással jelentős a csiszoláskor felmerülő talp veszteség, ami csökkenti a drága lécek élettartamát. A kézi javítás hosszabb élettartamot garantál a lécnek és jobban igazodik az igényekhez. A magyarországi  és a környék beli csiszológépek nem képesek az alpesi síeléshez a kantni élének pontos beállítására, ami az irányíthatóságot rendkívüli mértékben befolyásolja, az ügyfél egy “lapra” csiszolt lécet kap vissza, melynek az oldal éléhez hozzá sem nyúlnak. A kézi élezéskor csak a szükséges mértékben és a megfelelő eljárással történik a léc (mindkét oldali) élezése. A gépi waxolás nem képes a régi waxot eltávolítani, így az új wax nem jut be a léc pórusaiba, ezáltal a felvitt új wax réteg csak egy felületi kenést biztosít, ami gyorsabban kopik, ezáltal a léc lassulásához vezet, pár lesiklás után is. A kézi meleg waxolás aprólékosan kitisztítja a síléc pórusait és feltölti a szükséges új wax mennyiséggel. Egy pár síléc felújításának időtartama kézi megmunkálással, kb. 1-1,5 órát vesz igénybe, speciális anyagokkal, célszerszámokkal. A kézi javításhoz nagy rutin, profi szerszámok és szakértelem szükséges. Az otthoni javítással csínján kell bánni, mert egy rossz mozdulattal véglegesen tönkre lehet tenni a sílécet.

Síléc talp javítás (kézi élezéssel, meleg waxolással) :                          6.000 Ft-tól

Snowboard:                                                                                                              8.000 Ft-tól

A síléc talpának sérülését, a hóban és a hó alatt rejtőzködő fenyőágaknál, tobozoknál keményebb anyagú tárgyak okozzák. A megfelelő hó mennyisége csökkenti a sérülések kockázatát, melyek súlyosabb esetekben „gyaluként” kivéshetik a léc talpának anyagát. Extrém esetekben a síléc helyrehozhatatlan károsodását is okozhatják. A sérült talpfelület nagy mértékben rontja a síléc csúszó tulajdonságait.

 • A talp javíthatóságának ellenőrzése.
 • A sérülés környékét megtakarítjuk a szennyeződésektől, waxtól.
 • A sérüléseket feltöltjük egy speciális „Kofix” (P-tex) talp anyaggal.
 • Megszilárdulás után a maradék javítóanyagot eltávolítjuk speciális szerszámmal.
 • A javított részt csiszolással síkba hozzuk, majd felpolírozzuk.
 • Javítás után okvetlenül szükséges a waxolás folyamata.

Síléc, snowboard élezés:                                                                      4.000 Ft-tól

A kantni (él): a síléc talpának oldalába integrált acél ötvözetű anyag, mely biztosítja a léc oldalfogását, a léc görbületével meghatározott siklási irányt. Rendszeres használat következtében szépen lassan elkopik az éle. Az iránytartás romlik, a léc oldalra csúszik, amikor nem kellene, jeges pályán szinte lehetetlenné téve a síelést.

 • A talp síkjának ellenőrzése.
 • Hibás tároláskor megjelenő rozsda mezők alumínium-oxiddal való eltávolítása.
 • A használat során, a kantni sérülhet (pl. ráfarolunk egy kőre), görbülhet, kicsorbulhat az éle. A felütéskor a kantni és a „kő” találkozásakor keletkezett hő következtében az éleken „feledződések” jönnek létre (felkeményedik), amit alumínium-oxiddal eresztünk vissza.
 • A kantni élein található micro sérülések javítása, élezéssel.
 • A síléc él feletti részének „hámozása” (ha nincs leszedve), mert elengedhetetlen a pontos élezéshez (felfekszik és eltömődik a reszelő).
 • A kantni dőlésszögének ellenőrzése a csőr közelében
 • Az oldal él szögének beállítása az ügyfél által kér értékre vagy a tudás szintje alapján javasolt értékekre (85°-90°) fokonkénti pontossággal. Általános értékként 88°-ra élezünk.
 • Kantni talpszögének beállítása (gépi felújításnál síkra csiszolják, így a léc talpon vezetve “idegesen” viselkedik). A profibbak kevesebb időt töltenek talpon és jól terhelnek középen, így nekik az ideális a 0,5°, míg az amatőröknek az 1° az ajánlott.                                         
 • A kantni élét tökéletesítjük, simítjuk-polírozzuk gyémánt élezővel.
 • A léc elején és hátulján gumikővel tompítjuk az éleket (tű éles él csak az első kanyarig lesz meg és sokkal hamarabb letompul).

Síléc meleg waxolás:                                                                            3.000 Ft

Snowboard…:                                                                                        4.000 Ft

A vadi új léccsoda (néha) meg van turbózva gyárilag egy finom univerzálisnak mondható wax réteggel. Ez a réteg 1 nap alatt teljesen lekopik. Különbség csak akkor érezhető, amikor a frissen felújított, waxolt léccel síelünk. A wax (egy parafin alapú anyag, melybe a hozzáadott fluor segíti a gyorsabb siklást tapadós, vizes havon) hatás mechanizmusa a felületi micro barázdák kiegyenlítésén és a forma elválasztó hatáson alapszik: a súrlódás, lehetőségeken belüli minimálisra csökkentése.  Használat során a síléc talpa erős kopásnak van kitéve (jégbordás pályák), mely a talp felületén kiszáradás, kiszálkásodásként, apró karcok formájában jelenik meg. Ez a hiba a fekete talpú léceknél szürke elszíneződésként jelentkezik. A kiszürkült, „szőrös” talp egyértelműen wax hiányra utal! A wax a léc talpa és a hó között egy finom film réteget képez, mely súrlódás által a hóból megolvasztott vízréteg. A waxolás elsődleges szerepe a síléc talpának állag megóvása, második szempont a csúszási tulajdonságok javítása (pl.: vizes hó esetén).

A legjobb teljesítményt és a legtartósabb eredményt csak meleg waxolással tudjuk elérni. Számtalan wax típus létezik, mely a hőmérséklet és a hókristályok formájától is függhet. Mi a sífutókkal ellentétben az alpesi síeléshez használatos univerzális (All-temperature) típusú waxot használunk, mely bármely hóviszony esetén jól működik. A speciális waxokat úgy tervezték, hogy egy bizonyos hőmérséklet tartományban a legjobb teljesítményt nyújtsák.

 • A talp állapotának ellenőrzése.
 • Amennyiben szennyezett a léc, akkor speciális wax lemosóval eltávolítjuk a fizikai és az olaj/zsír szennyeződéseket.
 • A léc talpáról eltávolítjuk maradék waxot egy speciális lehúzó szerszám segítségével.
 • „Megnyitjuk” a léc talpszerkezetét: különböző kefe típusokkal feldörzsöljük, kitakarítjuk a pólusokat, mert az eltérő talpanyagok különböző képen nyelik el a waxot (a jobb lécek talpa nem extrudált, hanem szinterezett P-tex, mely nagyon jó porózus szerkezetű, viaszmegtartó képességű).
 • Anti-sztatikus kendővel felszedjük a maradék szennyeződést.
 • Speciális, fix, állandó hőmérsékletű vasaló (a házi nem alkalmas rá!!!) segítségével felvisszük a megfelelő mennyiségű waxot a léc talpára.
 • Egyenletesen eloszlatjuk, hogy bediffundálódjon a pólusokba. Szoba hőmérsékleten 30 perc alatt lassan lehűtjük, hogy a pólusok szép lassan magukba szívják a waxot. (Szezon végén ebben az állapotba érdemes eltenni a lécet őszig.)
 • A felvasalt viaszréteget, hogy kellően vékony legyen, egy célszerszám segítségével lehúzzuk a talpról. TÉVHIT: a wax akkor jó, ha vastag, mert akkor csúszik a léc. Az ideális mennyiség csak egy olajos rétegnek látszik a talpon, amit körömmel alig lehet felkaparni.
 • A legvékonyabb viaszréteg beállítását, 3 különböző keménységű kefével érjük el 5-10 perc masszív kefélés alatt (Nedves, tapadós hónál mélyebb struktúrát alkalmazunk, hogy csökkentsük a nedves hó „szívó” hatását.).

 

Kötés beállítása (szervizeléssel együtt ingyenes) :                       500 Ft

A kötésnek a cipőhöz való viszonyát (előfeszítés), valamint az első és hátsó kötéseken a kioldóerőt állítjuk, ami a síelő életkora, neme, sí tudása, súlya, cipőtalphossza függvényében.

Síléc kézi élezés, meleg waxolás :                                                 5.000 Ft-tól

Snowboard…:                                                                               7.000 Ft-tól

Rozsdátlanítás, teljes talp felújjítás:                                          10.000 Ft-tól

JÓ TANÁCS: A szállásnál a meleg helyről kilépve ne tegyük egyből a lécet és a bakancsot a hideg hóba,

                            mert a léc alatti hóréteg megolvadva egyből odafagy!

A meleg vaxolást érdemes 5-7 nap (tartós síelés) esetén ismételni

A kopott vax réteget érdemes „stift”-el pótolni (módosítani) a maximális élmény eléréséért.

 

A szezon befejeztével érdemes a felújítást, vaxolást (újra) elvégeztetni a meleg vax „lehúzásáig”, ezzel előkészítve a lécet a következő szezonra a kopások és rozsdásodás megelőzésével. Léce, így (jövőre) egy rövid, megvárható munkafázis után bármikor kész áll az új bevetésre.

 

Kategória: Síszervíz